Ik denk dat ik een SOA heb en ben op Curacao, wat moet ik doen?

Bij klachten en het vermoeden dat er op Curacao een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) is opgelopen, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt voor een SOA consult. Dit om te voorkomen dat klachten verergeren, maar ook om er zeker van te zijn dat een eventuele SOA niet verder kan worden ‘doorgegeven’.

Via Huisartsen Curacao kunt u heel gemakkelijk, én in de meeste gevallen redelijk anoniem, een afspraak voor een SOA consult maken via WhatsApp. In geval van een online medische consult beoordelen wij u klachten direct. 

Langskomen op het spreekuur
In de meeste gevallen kunnen we direct beoordelen of en om welke SOA het gaat. Is dit voor ons niet duidelijk dan kunnen we u vragen om naar het spreekuur te komen, zodat wij uw klachten ter plekke kunnen beoordelen. Vindt u het een beetje ongemakkelijk om langs te komen voor de SOA test? Dat is nergens voor nodig. Onze huisartsen zien dagelijks patiënten met dergelijke klachten en hebben ruime expertise op het gebied van SOA-geneeskunde. Al onze huisartsen zijn in Nederland opgeleid, BIG-geregistreerd en voldoen aan alle gestelde eisen. Zo weet u zeker dat u bij ons in goede en deskundige handen bent.

Wat zijn de meest voorkomende SOA’s op Curacao

Een SOA kunt u krijgen door onveilige geslachtsgemeenschap en helaas komen er op Curacao veel SOA’s voor. Op het eiland melden met name vakantiegangers en stagiaires zich regelmatig bij een huisarts met het vermoeden van een SOA. Als huisarts op Curacao krijgen wij dan ook wekelijks te maken met patiënten met SOA-klachten. De meest voorkomende SOA’s die wij als huisarts op Curacao voorbij zien komen zijn chlamydia en herpes genitalis. Naast deze SOA’s zien wij ook dikwijls patiënten met SOA-klachten veroorzaakt door gonnorroe of syfilis.

Chlamydia, klachten en behandeling

De meest voorkomende SOA op Curacao is chlamydia en is overdraagbaar door onveilige geslachtsgemeenschap. Het vervelende van de SOA chlamydia is dat u het kunt hebben en anderen kunt besmetten zonder dat u dat zelf doorheeft.
Ervaart u wel klachten, dan kan het zijn dat u pijn bij het plassen ervaart of dat er vocht uit uw penis of vagina komt. Heeft u chlamydia, dan is het heel belangrijk om deze SOA zo snel mogelijk te behandelen. Als vrouw kunt u namelijk onvruchtbaar worden.
De behandeling tegen chlamydia bestaat uit antibiotica.

Herpes, klachten en behandeling

Naast chlamydia komen we ook vaak de SOA herpes genitalis tegen op Curacao. Deze SOA is net als chlamydia overdraagbaar door onveilige geslachtsgemeenschap. Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus (herpessimplexvirus). Dit virus veroorzaakt een infectie van de geslachtsorganen.

Niet iedereen die besmet raakt met herpes ervaart ook daadwerkelijk klachten. Eventuele klachten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Heeft u herpes opgelopen, dan ontstaan er meestal pijnlijke branderige blaasjes op de huid en de slijmvliezen rond de geslachtsorganen. Daarnaast kunt u ook koorts en spierpijn krijgen of een hangerig / ziek gevoel ervaren. Het herpessimplexvirus blijft voor altijd in het lichaam aanwezig en de klachten kunnen dan ook eens in de zoveel tijd weer terugkeren. Gelukkig kunnen wij u wel behandelen, waardoor de klachten verminderen en u minder lang last heeft van de blaasjes.
De behandeling tegen herpes genitalis bestaat uit virusremmers, zoals valaciclovir of famciclovir of bij zwangerschap aciclovir. Vallen de klachten mee? Dan kunt u er ook voor kiezen om een indrogende crème op de aanwezige blaasjes te smeren.

Heeft u een dringende vraag of twijfelt u of u een SOA op Curacao heeft opgelopen?

Dan kunt u vanzelfsprekend altijd contact met ons opnemen. Via WhatsApp zijn wij elke werkdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

Natuurlijk kunt u ook bij ons in de praktijk op het spreekuur langskomen. Onze praktijk in Pietermaai is elke werkdag van 8.00 tot 12.00 uur geopend.

Huisartsen Curaçao

U kunt op Curaçao ‘net als thuis’ terecht bij een Nederlandse huisarts. Wel zo vertrouwd.

+5999 6751233

info@huisartsencuracao.com

Johan van Walbeeckplein 12, Curaçao