Een zonnesteek op Curacao, wat nu?

Op het zonovergoten Curacao heerst een ander klimaat dan dat u in Nederland bent gewend, een tropisch savanneklimaat. De zonkracht is hier vele malen sterker en de afstand tot de zon het gehele jaar korter dan in Nederland, waardoor u sneller begint te zweten en vlug veel vocht kunt verliezen.

Verliest u meer vocht dan u drinkt, dan is uw lichaam niet meer goed in staat om af te koelen. Hierdoor stijgt u lichaamstemperatuur en ervaart u een zogenoemde zonnesteek (ook wel zonneslag genoemd).
In het kader van voorkomen is beter dan genezen, geven we u in deze blog belangrijke tips hoe u een zonnesteek op Curacao kunt voorkomen en hoe u zich hiertegen kunt beschermen.

Welke symptomen ervaart u bij een zonnesteek?

Heeft u daadwerkelijk een zonnesteek op Curacao opgelopen, dan kunt u de onderstaande klachten ervaren.

 • Een warme huid, veel zweten
 • Een bleke huidskleur
 • Hoofdpijn en / of duizeligheid
 • Het gevoel dat u gaat flauwvallen
 • Misselijkheid en / of overgeven
 • Verkrampte spieren
 • Hartkloppingen

Het is belangrijk dat u deze symptomen serieus neemt en direct actie onderneemt om het lichaam af te koelen. Bijvoorbeeld door een verkoelende douche te nemen of te verplaatsen naar een koele ruimte. Drink daarnaast voldoende water of neem iets waar zout in zit en vermijd alcohol.

Gaat het hierna niet beter? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, zodat wij u kunnen adviseren.

Belangrijk: in geval van een zonnesteek moet het lichaam zo snel mogelijk afkoelen. Gebeurt dit niet of te laat, dan kan de zonnesteek verergeren, met een hitteberoerte als gevolg.

De eventuele kans op een hitteberoerte is groter in de volgende gevallen:

 • Indien u alcohol heeft gedronken of drugs heeft gebruikt
 • Als u bepaalde medicijnen slikt, zoals plastabletten of medicijnen tegen depressie

Is iemand in de war, geeft deze persoon steeds over of is iemand flauwgevallen en na twee minuten nog niet bijgekomen? Bel dan direct het alarmnummer 911.

Veilig en verantwoord zonnen op Curacao

Naast het risico op een zonnesteek brengt onverantwoord zonnen ook andere gevaren met zich mee. De UV-straling van de zon kan namelijk huidkanker en staar veroorzaken. Gelukkig kunt u deze risico’s verlagen door de volgende maatregelen te nemen.

 • Vermijd de zon op het heetste moment van de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur
 • Wilt u zonnen? Doe dit dan maximaal drie uur per dag
 • Voorkom verbranden. Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van 30 of hoger en smeer uzelf frequent in. Ook iedere keer nadat u in contact bent geweest met water.
 • Bescherm uw ogen met een zonnebril met UV-filter en bij voorkeur ook een hoed of pet om uw ogen, oren en gezicht te bedekken.

 Let op: kinderen moeten extra goed worden beschermd tegen de gevaren van de zon. Smeer kinderen bij voorkeur met een hogere factor in en laat hen speciale UV-kleding en zonnehoed dragen om het gezicht en lichaam zoveel mogelijk te bedekken.

Een dringende vraag of twijfelt u of u een zonnesteek op Curacao heeft opgelopen?

Dan kunt u vanzelfsprekend altijd contact met ons opnemen. Via WhatsApp zijn wij elke werkdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

Natuurlijk kunt u ook bij ons in de praktijk op het spreekuur langskomen. Onze praktijk in Pietermaai is elke werkdag van 8.00 tot 12.00 uur geopend.

Huisartsen Curaçao

U kunt op Curaçao ‘net als thuis’ terecht bij een Nederlandse huisarts. Wel zo vertrouwd.

+5999 6751233

info@huisartsencuracao.com

Johan van Walbeeckplein 12, Curaçao